среда, 10. децембар 2014.

Ko želi samocenzuru turističkih radnika i što manje izmena u Zakonu o turizmu Srbije?

Neko se baš trudi da uvede što više samocenzure kod turističkih radnika.
U toku su pripreme za izmene i dopune zakona o turizmu. Kako nam je preneto sa sastanaka radne grupe koja je imenovana da radi na ovom zakonu, rečeno je da se može menjati samo trećina zakona. Naime, kako kažu, ako bi se menjalo više od toga, morao bi sa se menja ceo zakon.
Ta ma nemojte molim Vas!??



Na sastanku odbora za ruralni turizam Privredne komore Srbije koji je održan tokom sajma turizma u Kragujevcu, ova misteriozna izjava je ponovljena. Interesantno je da ovo u svom izlaganju  nije prva pomenula gđa Nata Ćirić koja je bila ispred našeg resornog ministarstva već kolega Goran Janković iz Privredne komore Beograda. Ja njegovu repliku jednom od učesnika sastanka, Goran je izgovorio upravo gore navedeno: da će se moći menjati samo trećina zakona.

Ja sam morala reagovati i pitala sam tada gđu Ćirić:
1) Da li je to izjavio lično g. Ljajić, naš resorni ministar (iskreno, čisto sumnjam)
2) Kako će se odrediti šta je trećina (reči, rečenica, članova zakona, ... šta znači trećina zakona)?

Već na ovo je usledio odgovor da to ne mora biti tako precizno ali otprilike jer bi se u suprotnom morao menjati zakon a procedura za usvajanje novog zakona je mnogo komplikovanija i duža nego za izmene zakona i da je zato dogovoreno da se sada urade samo izmene "najvažnijih stvari" a da se ostalo natenane i detaljno pripremi pa da se to menja novim zakonom za dve godine. Ostali smo uskraćeni za odgovor da li je to izjava g. Ministra ili je to tumačenje koje je dao neko drugi iz ministarstva.

Na to sam ja produžila sa pitanjima i pojasnila da ne možemo više dozvoliti da nam prolaze dve po dve godine jer smo već izgubili 14 (najmanje).

Takođe sam pitala i zašto nas teraju da se samocenzurišemo? Jer umesto da se na ovakvim i drugim sastancima diskutuje (i zapišu) o svim problemima, da ih SVE izdefinišemo i iznađemo rešenja i napravimo zakon koji će biti perspektivan za razvoj ove delatnosti, ujedno zaštiti domaće tržište i uvesti red koji bi garantovao kvalitet usluge, neko kao da priželjkuje da se što manje toga promeni u zakonu. Zašto? Ima li nečijih skrivenih interesa?

Opravdanje da ako se menja više od trećine zakona mora biti novi zakon a ne izmena NE PRIZNAJEM! I zakon o radu je suštinski promenjen - a u pitanju je izmena zakona a ne novi zakon i samo izmene su na 30 strana!

Uzimajući u obzir i to da će se mnoge oblasti turizma definisati kroz pravilnike onda zaista ne vidim razlog zašto bismo dva puta radili isti posao (okupljali se, diskutovali, ...) i zašto ne bismo sada priredili i zakon i pravilnike kako treba.

Ima nas koji smo spremni bez ikakvih naknada raditi, prikupti informacije, pripremiti predloge ali i ljudi iz ministarstva (posebno pravnici) se moraju potruditi da se što pre iznađu rešenja koja će biti u interesu i države i onih koji žele da rade u ovoj oblasti.

Meni su pre dva meseca javili da ću biti u radnoj grupi za ruralni turizam, i sa nestrpljenjem očekujem poziv na prvi sastanak. Danas je 10.12.2014., a poziva na sastanak još nema. A sad će i Nova godina. Šta se toliko čeka nije mi jasno, samo se zaista nadam da će se napraviti SVE neophodne promene i da to nećemo morati čekati "još dve godine". 

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala na komentaru!