петак, 26. децембар 2014.

Kako ostvariti veće prihode od turizma i smanjiti broj nezaposlenih u turizmu Srbije?

Danas je u prostorijama YUTA u Beogradu održana konferencija za novinare na kojoj smo govorili o očekivanjima od izmena zakona o turizmu i problematici receptivnog turizma. 

Sažetak izlaganja: 
Receptivne agencije su u velikim isčekivanjima izmena zakona o turizmu jer verujemo da izmene zakona mogu uticati na povećanje prihoda od turizma, povećanje broja turističkih noćenja, podstanje preduzetništva i povećanje broja zaposlenih u turizmu. Agencije očekuju da će novi zakon suzbiti sivu ekonomiju koja je bila omogućena prethodnim zakonom. Trenutno gotovo svako može organizovati putovanja:  strani turoperatori (koji ne angažuju domaće vodiče i prevoznike a broj noćenja u Srbiji svode na minimalni), NVO organizacije koje ne plaćaju poreze i doprinose, vodiči koji su postali posrednici, turističke organizacije se podstiču na pružanje turističkih usluga iako se time sprečava razvoj preduzetništva.


Dok druge zemlje subvencionišu receptivne agencije i dovođenje stranih turista, kod nas gotovo svako može organizovati putovanja, prihod iznositi iz zemlje ili ne plaćati porez za svoje prihode ili jednostavno sprečavati razvoj preduzetništva a samim tim i zapošljavanjaTrenutno imamo više stranih nego domaćih vodiča koji vode turiste po Beogradu i Srbiji, nemamo kontrolu nad tim ni šta oni pričaju. Turisti koji ne dolaze posredstvom domaćih agencija koriste manje usluga – manja potrošnja, nikada nemaju potpuni doživljaj i iskustvo koje im mogu organizovati domaće agencije koje dobro poznaju destinacije u Srbiji, i ne postoji mogućnost kontrole kvaliteta usluga koja se pružaju turistima.  
Turističke agencije očekuju i unapređenje odnosa sa institucijama koje imaju mandat u turizmu i ostalim turističkim subjektima.

26 receptivnih agencija (i YUTA i non YUTA) su potpisale zajednički predlog za ministarstvo i očekujemo da se naši predlozi uvaže. 

Na konferenciji su govorili:
Aleksandar Seničić, direktor YUTA
Biljana Marčeta, predsednik odbora za receptivni turizam YUTA, turistička agencija Magelan travel
Mirko Levajac, agencija Rubikon
Ivanka Tasić, agencija Panacomp

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici agencija: Sabra, Balkan ekspert i Carpe diem.

A evo i prvih izveštaja: 
Mondo: Turistički vodiči u Srbiji moraju da budu državljani Srbije 

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala na komentaru!