недеља, 20. март 2011.

Strategija i Strategije

Na sajmu turizma u Beogradu, na promociji Nacionalne korporacije za razvoj turizma dobili smo informaciju o projektu koji Ministarstvo i Nacionalna korporacija sprovode u saradnji sa ekspertima iz Slovenije u cilju sprovodjenja podrške sprovodjenju nacionalne strategije razvoja turizma Srbije. Ovaj projekat finansira EU.

Na ovom linku može se pročitati više o tom projektu.

Jedna od prvih aktivnosti biće revizija postojeće Strategije turizma. U tom cilju po Srbiji će se održati ukupno 14 prezentacija i razgovora sa ključnim ljudima u turizmu.

Slažem se da nam je neophodna revizija Strategije ali...

Imamo strategiju za razvoj turizma Srbije koja je jedna odlična analiza onoga što imamo ali ja sam lično očekivala da će strategija dati ne samo analizu stanja i eventualne procene razvoja turizma (uporedjujući dva politička pravca Srbije – nacionalna I evropska budućnost), već sam očekivala da će strategija odrediti i pravce delovanja i ministarstva I TOS-a u odredjenim aktivnostima.

Očekivala sam da će nam strategija svima dati jasnu sliku šta u narednih nekoliko godine treba da bude "oružje" kojim osvajamo tursitičko tržište, koja to tržišta dosežemo, kojim se ciljnim tržištima obraćamo. I na kraju NAČIN na koji na koji treba da se to sprovede. Mislim na kampanje off line, online, nastupe na sajmovima, programe subvencija u cilju promocije turizma Srbije i sl.

Nadam se da nova revizija donosi i nešto konkretniji strategijski plan. Nema potrebe da nam strategija bude na 200 strana zaista! Hrvatski strateški plan Ministarstva turizma je na samo 14 strana i pri tome dostupan na internetu (ja našu ne uspedoh naći da je prikačim i taman se podsetim)!

Isto očekujem i od budućih drugih strateških dokumenata u turizmu! Ništa nam ne znače podaci u strategijama turizma o trenutnom broju turista i još manje njihov prosečan broj gostiju (ovo je bilo jedno od pitanja na jednoj diskusiji povodom strategije) već nam trebaju ideje i vizije budućeg razvoja i pravci delovanja kako bi turizam doneo nova radna mesta i razvoj.

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala na komentaru!