субота, 15. април 2017.

Svaka čast Vučiću

Retko kad nekog hvalim i zaista, na ovom blogu su uglavnom beležene mnoge negativne pojave koje su se dešavale u poslednjih 7-8 godina u srpskom turizmu. A bilo ih je zaista mnogo.
Međutim ima par stvari zbog kojih mogu da kažem ovu rečenicu iz naslova. Pa krenimo redom.


Turistički vaučeri namenjeni podsticaju domaćeg turizma - uspeli. 
Uprkos sumnjama mnogih, uključujući i mene! Priznajem, bila sam skeptik pogotovo što je najava bila u pogrešno vreme a zatim se i kasnilo sa sprovođenjem. Međutim sada posle dve pune godine, možemo zaključiti da je priča uspela, iako je sigurno imala i mnogo teškoća i ne jasnoća.

Donošenje nove strategije i akcionog plana za turizam Srbije. 
Moram priznati da kada sam prvi put pročitala strategiju imala komentar: Odlično napisano, samo, ko će to da sprovede! Za razliku od prethodne strategije kojoj sam imala mnogo zamerki i iznosila ih i na određenim skupovima, ova je zaista dobro napisana uz svega par čudnih mi stvari (ne pominjanje Rajačkih pimnica i Đavolje varoši sa Caričinim gradom). Ono što me je još više prijatno iznenadilo je da je ovaj put urađen i Akcioni plan! Da se zna, ko, kako, kada, .... To uz prethodnu strategiju koja je bila za vreme ministrovanja prof Bojana Dimitrijevića, nije bilo!
Dakle, dva važna strateška dokumenta imamo! E sad zaista ostaje da se reši pitanje: ko će to da sprovede i da li će se toga vlast pridržavati!

Free vizni režim sa Kinom - iskorak u jedno ogromno tržište
Za razliku od Mlađana Dinkića koji je samo glumatao da ga zanima saradnja sa Kinom, ova vlast je uspela ne samo da otvori tržište Kine već i da uspostavi bezvizni režim sa ovom najmnogoljudnijom zemljom sveta!
Ovaj put iskoristiću priliku za one koji nisu dovoljno upućeni da kažem šta se to dešavalo za vreme bivšeg nam ministra zaduženog za turizam. Kineska ambasada je bila pokrenula inicijativu da se uspostave bliži kontakti i da se krene u uspostavljanju turističkih kretanja između dve zemlje. Onda je naša vlast raspisala javni poziv gde je trebalo ispuniti mnogo uslova i prikupiti mnogo papira. Sećam se da je jedan od uslova bio i da agencija već mora da se bavi receptivom a usput da ima promet od najmanje milion eur u prethodne tri godine! Moja firma se za dlaku izvukla, tj. ispunila uslove zahvaljujući pre svega velikom prometu koji smo imali ali ne od receptive već od outgoinga i prodaje avio karata. U tom trenutku, receptiva nam još uvek nija dominirala u našem poslovanju. Elem, ispunismo mi uslove sa još 5 agencija i pozvaše nas da tokom sajma turizma u Beogradu primimo nekakve certifikate da smo te uslove ispunili. Međutim uz taj poziv stiže nam i telefonski poziv iz istog ministarstva da ako želimo da dobijemo certifikat moramo na našem memorandumu poslati i izjavu da će naša firma prihvatiti na sebe sve troškove povratka u Kinu turista koji će MOŽDA ostati u Srbiji i koje bi naša policija uhvatila! Kada smo pitali koliki su ti troškovi, rekli su da ne znaju!
Pa zamislite vi to ludilo da na sebe prihvatite takav rizik! U čudu nismo znali šta da radimo, nikakve bune i protesti nisu upalili i na kraju se odlučismo da i taj poslednji (ne pisani) uslov ipak ispunimo. Stigošmo na svečanu uručivanje certifikata ali smo već tada znali da se ustvari ne smemo ni usuditi da nešto radimo sa Kinom! U vremenu posle toga, Slovenci i Hrvati lepo razradili posao sa Kinezima nudeći im Balkan ture. Vizni režim im je pri tome išao na ruku. A našoj ambasadi u Kini je trebalo i do mesec dana da odgovori na zahtev za vize kineskih turoperatora. Razlog je kažu bio da imaju samo jedan računar u ambasadi i da zato ne mogu da ubrzaju postupke. Sećam se takođe i da smo na jednom sastanku u Komori Srbije predlagali da mi agencije skupimo pare i kupimo ambasadi neki kompjuter! :( Situaciju su naravno iskoristili pametni Slovenci koji su nudili da sve ture po Balkanu kreću iz LJubljane gde će im se u srpskoj ambasadi za vreme njihovog boravka u Sloveniji odraditi i viza za Srbiju! Toliko od mene o ovoj priči. Nek ostane traga kako je to bilo!

Što se tiče nas, Magelan-a, mi ćemo pokušati da dopremo do kineskih turoperatora. Koliko ćemo u tome biti uspešni, ostaje da se vidi. Znam da ništa ne može preko noći. Sa druge strane, videćemo i kakvi su kineski turoperatori kao partneri jer mnogi kažu da su vrlo specifični. Otom potom, jedna tema za neki budući post.

Subvencije za receptivne agencije
E ovde mogu da pohvalim Vučićevu inicijativu i odluku da se odvoji MILION EUR za podsticaje recpetivnih agencija, ali, ... postoji jedno veliko ALI! Na kraju prve godine rezultat je sledeći: uslovi koje su postavili činovnici ministarstva za turizam su bili takvi da je na kraju podeljeno manje od 1000 eur ukupno!
Prvo su postavljeni rigorozni uslovi (pod izgovorom da se spreče zloupotrebe) a zatim je bilo još i usmenih, ne pisani tumačenja zbog kojih su odbili neke zahteve iako su ispunili formalne uslove! To je i naš slučaj! Mi smo u 2016.godini realizovali ukupno 78 grupa iz 24 zemlje! Impresivno zvuči, zar ne? (Bar nama :)). Međutim, podneli smo samo 6 zahteva jer je samo 6 (možda i još jedna ili dve sa početka sezone) grupa ispunila uslove. Svih 6 zahteva su odbijeni!

Do dana današnjeg nije objavljeno šta se desilo sa novcima (usmene odgovore na to pitanje ne priznajem!), na sajtu ministarstva nemam nikakvog izveštaja o loše sprovedenoj odluci premijera.
Ali ostaje mi ipak da priznam da je inicijativa bila dobra, samo način sprovođenja veoma loš. Sigurna sam da je premijer imao dobre namere ali na žalost, loše saradnike, uključujući i ministra! Ministar Ljajić je već početkom juna agencije proglasio prevarantima i nedovoljno zainteresovanima za celu akciju! Više nego ponižavajuće za sve nas koji se bavimo receptivom! Naravno da nisam mogla odćutati! Uostalom nisam to ni smela, obzirom da sam u to vreme bila i predsednik odbora za recpetivni turizam YUTA. Moju reakciju objavio je časopis Danas.

Epilog svega: da su isplaćene subvencije po svim predatim zahtevima, ministarstvo bi od sume od milion eur potrošila tek oko 40-tak hiljada eur! Za ovu godinu nema subvencija jer je u ministarstvu valjda veći strah od zloupotreba nego od benefita koji bi dobili sprovođenjem istih. Predlog odbora za receptivu YUTA da uslov za isplatu subvencija bude na osnovu deviznog prometa koji pravimo i u okviru toga nađu neka rešenja, nije ni razmatrano.
Moje predloge koje sam uputila YUTA za ovu godinu, objaviću jednom i ovde na blogu (da ostane traga :)).

Prepoznavanje turizma kao značajne privredne grane
Činjenica je da je Vučić (pri tome ne mislim na celu vlast već na njega kao pojedinca i premijera) prepoznao šta turizam može učiniti za razvoj i promociju zemlje. To pozdravljam maksimalno. Međutim da bi se kretali mnogo brže, to ne možemo raditi sa kadrovima koji su sada na pozicijama da vode turizam Srbije. Mislim od ministarstva do ljudi u turističkim organizacijama. Takođe i dalje ne znamo koja je institucija zadužena za sprovođenje strategiije i akcionog plana.

Ima još mnogo toga da se radi i unapređuje ali na žalost nedostaju nam stručni kadrovi! Ne samo stručni po znanju iz teorije, već stručni i u praksi! Na žalost mi koji nešto znamo iz prakse smo retko pitani i najčešće se sve radi suprotno od onoga što predlažemo. Kome je to u interesu, i da li još uvek turizmom Srbije vladaju Dinkićevi ljudi, često se pitam, priznajem.

I dok god ne vidim promene i na tom, kadrovskom polju, bez ozbira na ovaj moj hvalospev Vučiću, ja ne mogu biti zadovoljna!










Нема коментара:

Постави коментар

Hvala na komentaru!