петак, 8. новембар 2013.

Posledice povećanja poreza na smeštaj


Umesto nade da će se neke krupne i pozitivne promene dešavati u privredi Srbije (kao što se najavljuje u svim drugim granama), hotelijeri i turistički radnici padaju u očaj. Ako se ostvari najavljeno povećanje poreza na smeštaj sa 8 na 20%, ono će imati dalekosežne posledice na turizam u Srbiji, granu privrede koja već sada donosi deviznih prihoda u iznosu od blizu milijarde dolara, što je više nego i IT industrija i maline zajedno!


U žurbi da se što pre izađe sa merama, posle imenovanja novih ljudi na vodećim pozicijama u vladi Srbije, doneto je nekoliko odluka koje imaju DIREKTNE veze sa turizmom. 

Prva, i posebno za nas radnike u turizmu, radosna vest je bila da predviđena Mera 6.: Promocija Srbije i poboljšanje imidža zemlje.  I taman kad se obradovasmo, usledio je hladan tuš: nešto kasnije je objavljeno da se planira povećanje poreza za smeštaj sa 8 na 20%! U trenutku kada beležimo porast broja gostiju između 6 i 8%!??

Iste usluge se ovako oporezuju u:
Makedoniji 5%
Grčka 6,5%
Crnoj gori, Španiji, Francuskoj 7%
Bugarskoj 9%
Hrvatskoj 10% 



Ovim povećanjem poreza za 150% za smeštaj, imaćemo najveću stopu poreza na usluge smeštaja u Evropi!
Ukoliko se najave ostvare, znam šta su i moje/naše (Magelanove) posledice: sve najavljene grupe za 2014. i 2015. će biti stornirane jer će našim partnerima biti jednostavnije da stornijaju polaske nego da od svojih klijenata zahtevaju doplate.

Obzirom da je receptiva u našoj firmi već gotovo 70% naših prihoda, onda nam neće preostati ništa drugo do stavljanja katanca na bravu i odlaska u stečaj  (taman na 20-togodišnjicu firme). Autobuse ćemo morati da vratim lizing kući a i nećemo više imati novaca da plaćamo kredit u banci koji smo napravili zbog mog prekomernog ulaganja u promociju Srbije i vere da će nam biti bolje (još od 2001, kada sam počela da se bavim receptivom)! Za to vreme, moje kolege koje se bave outgoingom i prave ovoj zemlji deficit mi se uglavnom ili smeju ili sažaljevaju i savetuju da se prebacim na prodaju Grčke što možda i bude bolja perspektiva.

Posledice neće osetiti samo moja firma i slične agencije (možda je i sreća da nas nema mnogo koji smo bili dovoljno ludi i započinjali da se bavimo ovim poslom), već i mnogobrojni hotelijeri, a pogotovo oni u unutrašnjosti koji uglavnom rade samo sezonski gde će zbog smanjenja prihoda morati doći i do otpuštanja radnika i stavljanja katanca na bravu (a da ne govorim o otplati kredita).

Realne su šanse da se svi veliki kongresi, seminari i veliki događaji koji su takođe već najavljeni otkažu i da naši hotelijeri u budućnosti (iz)gube trku za ovakve događaje sa nekim drugim destinacijama.

S povećanjem cena hotelskog smeštaja smanjiće se i iskorišćenost hotelskih kapaciteta u Beogradu, jer će gosti tražiti alteranativni, jeftiniji, a to će za sobom povući otpuštanje radne snage, smanjenje kvaliteta usluge i dolazak nekih nepoželjnih gostiju. S povećanjem cena hotelskog smeštaja smanjiće se i iskorišćenost hotelskih kapaciteta u Beogradu, jer će gosti tražiti alteranativni, jeftiniji smeštaj, a to će za sobom povući otpuštanje radne snage i smanjenje kvaliteta usluge.

To je zaista loša odluka. Ona je ishitrena i govori o tome da se u vladi niko ne razume u turizam i sve njegove efekte (pogledati tekst Turizam za početnike). Umesto da receptivni turizam dobije sve povlastice koje imaju izvoznici, mi ćemo imati još manju konkurentnost na turističkom tržištu gde se su u trci skoro sve zemlje sveta.

Ovim je država pokazala da joj nije stalo do turizma. Džaba onda i šesta mera i promocija Srbije i poboljšanje imidža.

Turista ipak bira na osnovu dubine džepa. 

Umesto značajnije i bolje promocije (uključujući i ozbiljnu KAMPANJU), subvencija i drugih podsticaja za investicije u turizmu i dovođenje ino turista (evo primer kako to rade "u tamo nekoj" Maleziji), bolje koordinacije svih aktera u turizmu, ukidanju viza za neke zemlje, mi ćemo dobiti totalno urušavanje jedne ovako značajne privredne grane.  

Svaki dinar koji se oporezuje sa 10% u hotelima, vuče još minimum 3 dinara za potrošnju koja se oporezuje po stopi od 20% (hrana, piće, banketi i druge usluge)

Šta će biti i sa državnim hotelima? Umesto da su se pozabavili promenom vlasništva ili bar menadžmenta u većini tih hotela, država će ovim merama učiniti besmislenim njihovu privatizaciju. Ko je lud da kupuje i ulaže u hotele, pogotovo van Beograda, ako izgubimo konkurentnu prednost na turističkom tržištu gde iovako nismo briljirali, već naprotiv, željno očekivali promene i po tom pitanju?

Indirektne posledice će biti: 
- zaustavljanje najavljenih i planiranih investicija u turizam 
- manje prihoda za sve prateće delatnosti (građevinarstvo, proizvodnju nameštaja, .....)
- poljoprivreda a pogotovo proizvođači hrane će posebno ispaštati jer turisti moraju negde i da se hrane 
- povećanje broja nezaposlenih a posebno mladih, njihovo napuštanje imanja i migracija iz ruralnih predela ka gradovima 
- urušavanje imidža koje će nas dugoročno koštati a svetski političari će se smejati vladi koja uništava turizam
- biće jeftinije putovati na ekskurzije po inostranstvu nego za isti broj dana dobiti ponudu u zemlji
- deca nam neće znati kako nam je zemlja lepa i imaće još jedan razlog manje za ostanak u istoj
- turistima će biti jeftinije provesti vikend ili banjati se u Sloveniji  ili Hrvatskoj nego na Kopaoniku, Zlatiboru ili nekoj našoj banji. 
- deficit će se povaćavati a prihode od turizma ćemo drastično smanjiti pa time i naplatu poreza. 

Pa se pitam, gde je ovde logika? Bilo bi lepo da se neko iz vlasti udostoji odgovora turističkim radnicima. 

Toliko smo se nadali promenama, ali ne na gore. Sa ovim  najavljenim nenormalnim porezom, bez osobe zadužene i odgovorne za turizam, bez planova za značajniju promociju Srbije, turizam postaje "zadnja rupa na svirali". 

Nadam se da grešim, da je sve ovo samo ružan san i da će uskoro jutro i buđenje. 

Scenario koji je takođe moguć i kojeg se takođe pribojavam: Posle našeg zamlaćivanja i gubljenja vremena da podignemo pažnju javnosti i izborimo se za normalan porez, ostane ovako a onda ne odrade ništa drugo od promena pa kažu:"Pa šta hoćete više, eto izašli smo vam u susret i vratili vam porez! Turizam nije prioritet."

Zajednički apel hotelijera, agencija, sindikat ugostiteljstva: 


Posle pisma koje su hotelijeri uputili ministru Raduloviću, on izjavljuje da ih podržava!! Ali da je odluka već prošla vladu. I nudi hotelijerima povoljno kreditiranje!?? Pa ti krediti ona mogu biti samo za pokrivanje dubioze a ne za investicije!



2 коментара:

Hvala na komentaru!