уторак, 5. јул 2011.

Posmatranje ptica u Srbiji

Ovo je retrospektiva o mojim nastojanjima da se u Srbiji razvije birdwatching (posmatranje ptica) - jedan oblik turizma koji jeste namenjen usko specijalizovanim ciljnim grupama, ali za koje Srbija (kao i za mnoge druge stvari) ima velike šanse. Izgleda da će se posle 8 godina ipak početi nešto menjati.

Eh!

Sa ovom pričom o posmatranju ptica sam krenula 2004. Podstaknuta pitanjem tadašnje direktorke TOS-a Milice Čubrilo (danas ambasadorka u Tunisu), šta mi to imamo u ponudi za britansko tržište. Neko je tada pomenuo da su britanci ludi za pticama. Do tada o tome ništa nisam znala ali mi to nije smetalo da provedem 3 meseca u istraživanju, proučavanju i saznavanju svega što bi bilo važno u pripremi i realizaciji programa za birdwatchere. Na jedan od najvećih sajmova turizma u Evropi WTM ja izadjoh sa programima za posmatranje ptica u Srbiji koje sam pripremila zahvaljujući Draganu Simiću, prvom čoveku u Srbiji koji je u to vreme znao nešto o ovoj vrsti turizma.
Da skratim priču, slaba vajda od mojih programa, novaca i truda, kada to nije bilo na adekvatan način promovisano (a to nešto i košta i ne možemo sami).
Onda smo 2005. ugostili Mike Unwin-a iz UK (deo troškova pokrio TOS), sjajnog novinara koji nas je uverio da imamo odlične lokacije i da ovaj vid turizma vredi razvijati (samo, ko se bavi razvojem tuirzma u Srbiji i čiji je to posao???). Mike-a smo obukli u majicu "I am the first birwatcher in Serbia in last 15 years" i poslali na sajam birdwatchinga u blizini Londona. Par meseci kasnije izlazi reportaža u časopisu specijalizovanom za ovu vrstu turizma. Tip je čak sledeće godine na istom sajmu napravio i prezentaciju prenoseći svoje utiske sa ture po Srbiji (to nam čak tada nije ni rekao).
Onda nam sledeće godine stižu ponovo neki britanci (da ih ne imenujem) koji nam pokazuju kako turisti (i kolege) mogu biti užasni gosti! Obećaše turiste za tek 2008, ali od takvih kolega takva i promocija - slaba vajda od njih.
Uradismo sajt čini mi se te 2006-te.
Zahvaljujući jednom mom kolegi iz Holandije, 2008. nama stiže prva komercijalna turistička grupa iz Belgije! Evo njihovog izveštaja ovde. Grupa je bila izuzetno zadovoljna i obećaše sledeću grupu već sledeće godine. Ali umesto grupe dodje kriza i mi ponovo dospešmo na dugačku listu čekanja.

Ipak, to nam daje krila da već u decembru 2008. organizujemo prvu birdwatching konferenciju na kojoj smo brojnim predstavnicima zaštićenih prirodnih dobara predstavili mogućnosti za razvoj ove vrste turizma i koje bi oni aktivnosti u tom pravcu trebalo da sporvode. Takodje im predočili koje su ptice u Srbiji ugrožene a koje su značajne za posmatranje (na primer kada smo počinjali nismo znali da će birdwatcherima biti zanimljive sove ili prepelice kojih mi imamo u izobilju!). Objasnišmo im na koji način mogu prihodovati novac od promocije ovog vida turizma (i koliko je ovo isplativije od lova!).
Zatim pre dve godine (novembar 2009) odradismo prvo brošuru na engleskom (za Srbiju), ubrzo i na srpskom februar 2010) ali samo za Vojvodinu (uz podršku TOV-a).
Prošle godine u maju (2010.) na Zasavici smo organizovali prvi sajam posmatranja ptica u Srbiji. Lepa inicijativa koja nije koštala mnogo novaca (sami izfinansirali - čitaj - od Magelanovih novaca uradili flajere i organizaciju kao i ovo sve napred nabrojano).
I posle toga ništa. Konkurisali smo u nekoliko navrata za sredstva da nam se odobri odlazak na sajam birwatchinga u UK i da se tamo predstavi ponuda Srbije za posmatranje ptica, ali naravno, novce ne dobismo ni otkoga.
I taman kada već dignete ruke, onda se nešto ponovo desi.
Prošle nedelje, stiže dopis od TOS-a da pomognemo u realizaciji jedne promo ture za novinara i fotografa iz Velike Britanije koji su došli povodom posmatranja ptica. Brzo smo se organizovali i poslali predlog itinerera obzirom da je ovaj period godine i nije baš zahvalan za posmatrače ptica. I stigoše gosti. I to ne bilo koji. David Lindo i Rassel Spencer. Dva sjajna lika koji zaista mogu doprineti promociji ovog vida turizma u Srbiji. Meni ostaje da se nadam da će sa TOS-om napraviti neki dobar dogovor. Mi smo spremni da se uključimo sa našim mogućnostima.
Od početka ove priče do danas prodje 7 godina! Vreme baš leti!


Ovi momci obidjoše: Donje Podunavlje, Deliblatsku peščaru, Vršačke planine, slane bare kod Rusande, Kikindu (najveće zimovalište sova u Evro Aziji). Obići će još Ludaš i Frušku goru.
P.S. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu prirode dok je postojao kao takav i dok je na njegovom čelu bio g. Slobodan Puzović, odradili u medjuvremenu brojne aktivnosti za pripremu ovih lokaliteta za turiste (postavljanje posmatračnica, brojne aktivnosti u cilju zaštite ptica i sl.). A i drugi lokaliteti su dosta radili na tome (Djerdap, Uvac, ...).


5 коментара:

  1. Nije zgoreg pomenuti, da je upravo Visit Serbia.org napravila prvu birdwatching brosuru na engleskom jeziku u nasoj zemlji.
    Biljo, nadam se da ce nekada neko reci bar hvala za sav trud i novac koji si ulozila i ulazes u razvoj turizma Srbije.

    ОдговориИзбриши
  2. :) Draga, znas da to nemam od koga da ocekujem. Ali ja cu ipak i dalje raditi ono sto mislim da treba. Imali smo mi na jedan kratak trenutak nekoga ko je rekao da treba da se zapitamo sta sami mozemo uciniti za nase drustvo...I ja to cinim koliko mogu. Eh, na zalost, ta zvezda je kratko sijala.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Biljana! Neka nova ideja, još ako je ona revolucionarna, izazvače u tvojoj bližoj i široj okolini čuđenje nesvatanje a možda i zaprepašćenje. To je kada naiđeš na jedan zapušteni vočnjak i počneš da je sređuješ. Okopaš, podrezeš krošnje, neguješ, počneš da je zalvaš. Svi će reči da je to uzalud, da je to projekat koji je unapred osuđen na propast. Zbog tog pristupa okoline teško češ nači nekoga da ti pomogne. I onda godine prolaze a tvoj vočnjak počne da cveta, da rodi. E onda dolaze oni pametnjakovići, koji su te do tada ignorisali. Pa če reći: da, to je odlično! Znao sam da će uspeti. I ja sam tome doprineo ovako, onako...
    I da te ne začudi, tada če svi hteti da ubiraju plodove, Često i bez tvog znanja, da ne kažem, da te potkradaju.
    Ali to je sudbina pionira, inovatora, ljudi koji hoće nešto da promene, da pokrenu neku generalnu novinu.Ali moramo da istrajemo, jer kad neko reši da postigne svoj cilj, i u to uloži sav svoj trud, znanje i umeće, i zvezde če mu biti naklonjene kako bi mu se to ostvrailo.
    Prema tome glavu gore. Što bi rekli: idemo u nove pobede.

    Pozdrav.
    Dani

    ОдговориИзбриши
  4. Dragi Erne, apsolutno ste u pravu! Upravo to smo doživeli i sa www.VisitSerbia.org sajtom kao i celom pričom o receptivnom turizmu u Srbiji. Mi sada imamo najviše stranih turista, najbolje reference i najviše iskustva. To je naša prednost u odnosu na druge koji će tek sada hteti da udju u taj posao.
    Sa druge strane i vaš primer je očit primer kako se samo sa verom u sebe i svoju ideju može, u jednom selu koje nema bogzna kakve turističke atrakcije, privući turisti i ostvariti 4000 noćenja godišnje! To je apsolutno impresivno i za primer drugima!

    ОдговориИзбриши
  5. Занимљиве изворе. Имајте блоговати!

    ОдговориИзбриши

Hvala na komentaru!